Magyar Filmörökség

Magyar filmekről szubjektíven

Videóajánlat: az első magyar színes film, a Lúdas Matyi (1949) Ranódy László és Nádasdy Kálmán rendezésében

2014. szeptember 14. 14:27 - Magyar Filmörökség

Szó került már a blogon az első Magyarországon készült filmfelvételekről és az első magyar hangosfilmről, sőt a Magyar Televízió kísérleti adásáról is. Az első magyar színes játékfilm apropója legyen, hogy ma 95 évvel ezelőtt, 1919. szeptember 14-én ma a Szerbiához tartozó bácskai Zomboron született Ranódy László Kossuth-díjas magyar filmrendező, főiskolai tanár, forgatókönyvíró, díszlettervező. Nádasdy Kálmán társrendezőjeként ő forgatta a Lúdas Matyit, az első magyar színes játékfilmet.

38084_634x475.jpg

 

Ranódy László és Nádasdy Kálmán együttműködése még a háború előtt kezdődött, már 1941-ben két filmet is forgatottak közösen, a Gül babát és a Magdolnát. 1948-ban közösen fogtak bele, hogy elkészítik a filmtörténeti vállalkozást, a Lúdas Matyit, az első magyar színes filmet. A film nagy újdonsága a filmvásznon megjelenő színek mellett a természetesség, az egyszerű életöröm és vidámság volt. Valamennyi jelenetét valóságos környezetben, falusi vásáron, réten forgattak és külön jót tesz a friss népi színészek (Soós Imre és Horváth Teri) spontán játéka. A fim forgatókönyvét Fazekas Mihály alapján Szinetár György írta, zenéjét Szabó Ferenc szerezte, a kamerák mögött Hegyi Barnabás állt. A találó kosztümöket Márk Tivadar jelmeztervező készítette. Filmtörténeti jelentősége mellett az egyik legszórakoztatóbb régi magyar fim.

 

 

Ranódy László további filmjeit ebben a Youtube lejátszási listában találhatjátok.

A blogon a kommentelés szabályaiért kérem kattintson ide!

 

Keresd a privát Facebook blogomat is: 365 Nap 

Ha tetszett az írás további filmekért és ajánlókért keress és like-olj minket a Facebook-on is, a friss posztokért kövess a Twitter-en vagy a Google Plus-on, videókért keresd és iratkozz fel a Youtube csatornánkra.

twitter.jpeg youtube.png download (1).jpeg download (2).jpeg
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarfilmorokseg.blog.hu/api/trackback/id/tr966697009

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása