Magyar Filmörökség

Magyar filmekről szubjektíven

Videóajánlat: Az Aranyember (1918)

2014. szeptember 16. 11:18 - Magyar Filmörökség

Az első filmes Jókai Mór adaptációt a ma 121 évvel ezelőtt született Korda Sándor forgatta 1918-ban. A magyar némafilm-korszak kevés azon alkotásainak egyike, amely fennmaradt az utókorra és felújítását az Európai Unió Média Programjának Lumiére Alapítványa tette lehetővé. A film felújítási munkálatait a Magyar Filmintézet és a National Film and Televison Archive (London) közösen végezte. A film eredetije csak német felirattal maradt fent, a magyar feliratot 1995-ben a Compline Stúdió varázsolta a képernyőre.

 

A rendező Korda Sándoron kivül az alkotók: Ladislaus Vajda (forgatókönyvíró) és Kovács Gusztáv (operatőr) voltak. A film szereplői: Beregi Oszkár (Tímár Mihály), Makay Margit (Timea), R. Lenkeffy Ica (Noémi), Rajnay Gábor (Krisztyán Tódor), Szöreghy Gyula (Ali Csorbadzsi), S. Fáy Szeréna (Teréza mama) és Horváth Jenő (Brazovicz Atanáz).

 

 

A blogon a kommentelés szabályaiért kérem kattintson ide!

 

Keresd a privát Facebook blogomat is: 365 Nap 

Ha tetszett az írás további filmekért és ajánlókért keress és like-olj minket a Facebook-on is, a friss posztokért kövess a Twitter-en vagy a Google Plus-on, videókért keresd és iratkozz fel a Youtube csatornánkra.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarfilmorokseg.blog.hu/api/trackback/id/tr136702721

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása