Magyar Filmörökség

Magyar filmekről szubjektíven

Legjobb 5 magyar film a bűnözés világáról az 1980-as évekből (I. rész)

2014. augusztus 07. 16:47 - Magyar Filmörökség

Ideológiailag nem támogatott műfajként valószínűleg nehéz dolga volt annak a filmrendezőnek aki a Kádár-korszakban a bűnözök világáról szóló film forgatására adta a fejét. A szocialista rend állama nem támogatta a bűn világának bemutatását, ezek a témák (bűntények, prostitúció, kábítószer stb.) a tabu kategóriába tartoztak.

197278_galeria_dogkeselyu_01.jpg

Ez alól természetes volt kivétel, azonban a hatalmi gépezet inkább a Kék Fény berkeibe utalta az erről szóló társadalmi kommunikációt, elkerülendő az alvilág vagy az alvilági lét idealizálását. Ahogy a fősodorba tartozó alkotások (pl. a Pogány Madonna és az azt követő egyre gyengébb színvonalú Bujtor filmek) azt súlykolták, hogy a bűnözés Magyarországon leginkább idegenrendészeti kérdés, a nagy horderejű bűncselekmények kiagyalói Nyugatiak (így nagybetűvel), esetre nyugatra szakadt hazánkfiai és segítségükre csupán megtévesztett és a nyugati világ dekadenciájával megmérgezett fiatalok, esetleg még a háború előtti rendszer hívei, vagy ad absurdum 1956-os magyarok vannak. Ez az ideológiai mélyszántás szinte lehetetlenné tette, hogy a bűnfilmeknek komoly hazai kultúrája alakuljon ki.

A bevezető után, a teljesség igénye nélkül következzek az 5 film, amely ennek ellenére kiváló és figyelemreméltó alkotása a rendszerváltás előtti időszaknak:

1. Dögkeselyű (1982)

Szubjektív megítélésem szerint a Kádár-rendszerben készült legjobb bűnügyi témájú film, amelyben meglopott egy megélhetési-taxis (Cserhalmi György) sajátságos módon keresi a maga igazát Budapest félvilágában. Erkölcsi tanmese és tragédia, minden pillanata remek. A cenzúrát sajnos bemutatáskor nem kerülhette el: az eredeti rendezői koncepció szerinti befejezést meg kellett változtatni (itt a cenzúrázatlan változata látható). Munkácsi Miklós Kihívás című regénye alapján készült film rendezője András Ferenc volt, az akciójelenet filmezése Ragály Elemér operatőr munkáját dicséri. Alapmű a magyar filmgyártásban, amelyet a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon Arany Medve díjra jelöltek.

IMDb

 

2. K1 & K2, film a prostituáltakról (1989-1990)

Dobray György, Balázs Béla díjas filmkészítő dokumentarista módszerekkel megrendezett film végre szembenézés volt a szocialista erkölcs-csel, amely tagadta ennek a világnak a létezését. Bár a rendszerváltás hajnalán készülhettek el és igazából amatőr szereplőkkel forgatott fikció volt, hitelesen ábrázolta ezt a titkolt világot, a prostituáltak és futtatóik társadalmi közegét.

K1 (részlet)

K2 (teljes film) 

 

3. Nyom nélkül (1981)

Kispályás bűnözök nagy dobása, így foglalhatnánk össze Fábry Péter által rendezett krimit. Buksi (Székely B. Miklós), a csempész találkozik Péterrel (Cseh Tamás kiváló alakítása), akit már régóta foglalkoztat a tökéletes bűncselekmények megszervezésének gondolata, amelyeket a háttérből irányítva, nyom nélkül hajthatna végre. Buksi rábeszéli, hogy dolgozzanak együtt a nagy balhén, amit Péter kitervel és a csempész bűntársaival,  Szakállal (Eperjes Károly) és Létrával (Hunyadkürthy István) együtt végrehajtanak. De ez még csak a kezdete volt az együttműködésnek... A film kiváló zenéjét Dés László komponálta.

IMDb

 

4. Gyertek el a névnapomra (1983)

Érdekes kísérlet volt ez a film a maga idejében, teljes mértékben leplezetlenül beszél a szocializmus építésének kudarcáról. Jól ábrázolja az új elit összefonódásait és hatalmi játszmáit, visszaélésüket politikai és gazdasági potenciájukkal. Nem tudható, hogy kerülte el a film a cenzúrát, a "legvidámabb barakkról" leleplezőbb alkotás kevés született, ez talán annak köszönhető, hogy a hatalomnál jól fekvő Karinthy Ferenc "Házszentelő" című drámájából íródott. Fábri Zoltán utolsó rendezésében a kor szinte valamennyi ismert színésze feltűnik, Kállai Ferenc, Sinkó László, Bujtor István, Inke László, Haumann Péter, a teljesség igénye nélkül. Az eltussolt bűntény után oknyomozó Piros Ildikó egyik legjobb alakítása teszi teljessé az alkotást. Nem mellesleg a korszak gasztronómiájának legjobb keresztmetszetét láthatjuk az első majdnem 40 percében, ennek minden pillanata élmény, minden mondata találó és pengeéles. A film egy ikonikus kérdésével kiválóan összefoglalható mindaz, amit az 1980-as évek magyar valóságáról tudni kell: "Mi lesz veled vezér, ha visszajönnek a kommunisták?".

IMDb 

 

5. Mamiblu (1986)

Tévéfilmnek készült és a "nyugati szál" sem hiányzik belőle, de ez az ebből az időszakból származó egyik legviccesebb krimi. Igazi jutalomjáték: a később még több filmben feltűnő Bucella testvérektől (Dörner György és Gáspár Sándor) és Bélától (Bán János) a magyar mozi egyik legfergetesebb komédiázását láthatjuk. Tokár nyomozó szerepében Szacsvay Lászlót mintha a szerepre rajzolták volta. Itt hangzik el egy örökérvényű mondás, a Réztyúk nevű becsületsüllyesztőben: "Nőnek akkor higgyél, Bélám, mikor ló legel a sírján!" Szórakoztató és mulatságos, azonban ne felejtsük: a társadalmon kívül élők világát mutatja, ami még az 1980-as években is tabunak számított.

 

A blogon a kommentelés szabályaiért kérem kattintson ide!

 

Keresd a privát Facebook blogomat is: 365 Nap 

Ha tetszett az írás további filmekért és ajánlókért keress és like-olj minket a Facebook-on is, a friss posztokért kövess a Twitter-en vagy a Google Plus-on, videókért keresd és iratkozz fel a Youtube csatornánkra.

twitter.jpeg youtube.png download (1).jpeg download (2).jpeg
42 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarfilmorokseg.blog.hu/api/trackback/id/tr66581055

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: "Neked a divat mondja meg, hogy ki vagy", avagy a legjobb magyar zenés film a Rocktérítő (1988) 2014.09.10. 16:34:40

Az alternatív rockzene, mint a szocialista kultúra megtűrt (és gyakran tiltott) mostohagyereke minden gát ellenére utat talált magának a közönséghez, a nyolcvanas évek a hatalom összevont szemöldöke mellett ennek a jegyében telt. Az URH, a Trabant, az ...

Trackback: Az Új Budapesti Tizenkettő: filmkritikusok listája 2000-ből 2014.08.31. 00:18:11

Miután megismertük az 1968-as, még a Kádár-rendszerben történt szavazás alapján a kritikusok által összeállított 12 legjobb magyar filmet, lássuk, hogy 10 évvel a rendszerváltás után, 2000-ben hogy alakult ez a lista. A folytatásban az Új Budapesti Tiz...

Trackback: A Budapesti Tizenkettő: a filmkritikus listája 1968-ból 2014.08.30. 22:14:32

A filmes blogokban hatalmas sláger listák összeállítása: mindenki a saját ízlésére és tudására szabott felsorolásokat készít. Ezek nyilván szerző ízlését tükrözik, de nézzünk meg, hogy a magyar filmek vonatkozásában a magyar filmszakma melyeket tartja ...

Trackback: Meteo, a magyar cyberpunk mozi (1990) 2014.08.25. 10:56:54

A rendszerváltás időszaka a magyar filmgyártásban számos különleges és érdekes alkotást eredményezett. Ilyen a talán egyetlen magyar cyberpunk mozi, a Monory Mész András által rendezett Meteo is. A térben is időben el nem helyezhető, indusztriális...

Trackback: Magyar filmek a bűn világáról (II. rész) 2014.08.15. 14:55:49

  Sokakban égető hiányérzet támadt, hogy bizonyos magyar bűnügyi filmeket kihagytam, korábbi, a kedvenc alkotásaimat felsoroló listámból. Kaptam hideget, meleget is a kommentekben és hozzászólásokban, de ezek alapján, hiánypótlásként összeszedtem néhá...

Trackback: Három dolog amiért még mindig szerethetjük Fábry Sándort 2014.08.13. 13:47:10

Az egyre kínosabbá váló és kevésbé főműsor-időben megjelenő Fábry Show ma már nem tartozik a televíziózás fősodrába, azonban érdemes Fábry Sándor pályafutásának néhány mérföldkövét felidézni. Nem csak fergeteges humoristaként teljesített jobban, hanem ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Raptor79 2014.08.08. 17:12:41

A könyörtelenül kimaradt szerintem.

Magyar Filmörökség 2014.08.08. 17:21:50

@Raptor79: A Beri Ary féle 'Túszörténetre' gondolsz 1989-ből, ami a 'Könyörtelenűl' című könyvből készül? Szubjektív a lista, nekem az első ötbe (és már ez is 6) nem fért bele, nem tetszett igazából. :)

Globetrotter2014 2014.08.08. 17:51:59

Gengszterfilm, "Vér"Szomjas (:)) Györgytől?

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.08.08. 17:54:25

köszi az ajánlásokat rájuk fogok keresni!

Magyar Filmörökség 2014.08.08. 18:02:31

@Zimmerman: Köszönöm a kultúrált hozzászólást, magyar viszonylatban tökéletes volt. :)

Magyar Filmörökség 2014.08.08. 18:04:30

@ZF2: A "Könnyű vér"-re gondolsz? 1989-es az is, korábbi filmeket szerettem volna válogatni.

ZON 2014.08.08. 19:15:57

A "Gyertek el a névnapomra" c. film Karinthy Ferenc "Házszentelő" drámájából íródott. Karinthy Ferenc elég jól beépült a kommunista hatalomátvétel utáni politikai kötődésű brancsba, édesapja neve , valamint az akkor is sikeres vízilabdasporthoz való kötődése - finoman szólva is - nem nehezítették meg karrierjét. Ez a dráma valószinüleg egy felülről jóváhagyott, rendszerkritikus írásmű volt, aminek megfilmesítése sem ütközhetett akadályokba.

Magyar Filmörökség 2014.08.08. 19:21:47

@ZON: Igen, biztos így van (Karinthy Ferencet tényleg nem írtam oda). Ennek ellenére a mai szemmel nézve meglehetősen kritikus darab, nyilván ez is "gőz kiengedés" volt. Valamennyi már felnőtt voltam ebben a korban, a hangulatot tökéletesen visszaadja. Köszi a kiegészítést.

vuvuvu2 2014.08.08. 19:32:53

Annó (bemutatásakor) láttam a Dögkeselyűt és most júniusban is amikor adta a DunaTV (mindkettőben ugyanaz lett a film vége), de nekem nem igazán jött le, hogy az ide feltett cenzúrázatlan verzió (itt is megnéztem a film végét) mennyivel volt több vagy más a cenzúrázotthoz képest. Ha már feszegetjük ezt a témát, legyünk egy kicsit konkrétabbak, kedves blog.

Magyar Filmörökség 2014.08.08. 19:41:59

@vuvuvu2: Ahogy utánaolvastam (mert moziban én nem láttam az eredetit korom miatt), úgy vágták meg sok kópia esetén, hogy lekapcsolja a gázt a házban a végén és a robbanást már nem mutatták. De első kézből származó információm nincs, így hát lehet tévedek.

bloghal 2014.08.08. 19:49:17

"- Agyon ne verjétek.

- Két kilóért, hülye vagy ?"

nálam ezzel a lendületes tömörséggel nyert a Dögkeselyűk :D

ZON 2014.08.08. 21:09:24

@Magyar Filmörökség: igen, a helyi potentátok belterjes világát, "Józsi bácsi bármit el tud intézni" hangulatát tökéletesen adja vissza.Valami olyasféle szelep lehetett az akkori magyar prózában, mint a "jujdemegmondja az igazat" Hofi.

maros_mozi · http://marosmozi.blog.hu 2014.08.08. 21:22:45

Ezért is vetítjük idén újra a Dögkeselyűt, Ragályi Elemér pedig idén lesz Rákosmente díszpolgára.

gergengocia 2014.08.08. 21:23:09

@Magyar Filmörökség:
Én is moziban láttam annó, ugyanez volt a vége, tehát robbanás.
Még esetleg a lista kiegészíthető a Vérszerződés című filmmel, amelyben Bubik István szerepel. Azt is többször láttam, szintén a bűn világa a témája.

Globetrotter2014 2014.08.08. 22:38:20

@Magyar Filmörökség: nem, kifejezetten a Gengszterfilmre.
www.port.hu/gengszterfilm/pls/w/films.film_page?i_film_id=875
www.youtube.com/watch?v=TX234o42a9c
Mintha K-európai New Jack City-t nézne az ember...
Mondjuk a Roncsfilm jobb volt, de a Gengszterfilm azért elég jó korszakrajz. És eseménydűsabb mint a Könnyű vér.

De tény hogy a Dögkeselyű kicsit saját ligájában játszik kidolgozottság tekintetében. Talán a legerősebb az összhatás teszi (téma, szinészek, hangulat).

Ha netán (khm, korod miatt :)) kihagytad volna volna a roncsfilmet, azonnal pótolni.

Magyar Filmörökség 2014.08.08. 22:49:55

@ZF2: A Gengszterfilm 1999-es, a Roncsfilm 1992-es, itt kifejezetten a 80-as évekre koncentráltam, ezért nem jöttek szóba ezek a filmek. Talán még a 'Könnyű testi sértés' fért volna ide 1983-ból, de az nincs fent videómegosztón. A korom miatt a 80-as években még nem nézhettem +18 filmeket, bár néha belógtunk a moziba. A Roncsfilm egyik kedvenc egyébként, megvan a gyűjteményben.

Magyar Filmörökség 2014.08.08. 22:52:19

@gergengocia: Köszönöm, írtam, elképzelhető, hogy tévedek és csak így ment moziban is. A Vérszerződést nem láttam, de pótolom.

vuvuvu2 2014.08.09. 08:47:04

@Magyar Filmörökség: én úgy emlékszem hogy akkor is és most is mutatták a robbanást

Globetrotter2014 2014.08.09. 08:52:33

@Magyar Filmörökség: ok értem, a címből nem volt egyértelmű h a téma vagy a készítés éve 80-as, a Gengszterfilm tényleg későbbi de pont ezt az időszakot dolgozza fel, ill mutatja be eléggé plasztikusan.

elgigante70 2014.08.09. 08:52:52

@Magyar Filmörökség: egyszer leadták a szlovák tv-n, 80 akárhányban, és ott is úgy volt, hogy mereng a faházban, majd jönnek a rendőrautók a hegyoldalban és vége. bár én már akkor is a robbantós verziót ismertem, úgyhogy le is döbbentem rendesen.

Magyar Filmörökség 2014.08.09. 08:58:29

@ZF2: "Legjobb 5 magyar film a bűn világáról az 1980-as évekből" elég egyértelmű, nekem. Ha "1980-as évekről"-t írtam volna, akkor talán. Még egyszer: szubjektív lista, szubjektív blog, másnak lehet másik öt film a legjobb. (A "Könnyű testi sértést" gondoljuk ide, csak nincs videólinkje.)

Nem taggyűlés volt · http://coub.com/view/3zq19 2014.08.09. 11:54:26

A Dögkeselyű nagy kedvencem.
Az Örs vezér téri üldözés, a melegszendvics kajálás, a seftelős csávók. A Moszkva térnek van még egy érdekes hangulata, bár abban max bolti lopás van ausztriában.
A Gengszterfilm is jó, Prókai Annamária nekem nagyon bejött, igaziból miatta néztem végig.
Aztán olvastam, hogy egy évvel később 37 évesen meghalt szegény.

motoroskonyhaja 2014.08.09. 18:27:57

A Beri Ary-féle Túsztörténet nagyon jó (megtörtént eseményen alapul, kár, hogy a film leül kb. 30 perc alatt, pedig a téma adva van és a színészek is rendesen oda teszik magukat).

A Dögkeselyű eszméletlen hitelesen mutatja be Budapest 80-as évekbeli alsó régióit és visszásságait, régóta nagy kedvenc.

Amit hiányoltam viszont (a Túsztörténet mellett) az a Defekt című Cserhalmi film, ami az egyetlen, abban az időben forgatott krimi-horror itthonról (bár nem annyira ismert és a poszter sem biztos ismeri a kora miatt - ahogy írta is)

Rodolfo63 2014.08.09. 18:49:37

K1-K2 fikció lenne? úgy tudtam, hogy teljes mértékben valós dokumentumfilm

Magyar Filmörökség 2014.08.09. 19:13:13

@motoroskonyhaja: A Defekt-ről külön bejegyzésben emlékeztem meg, itt olvasható: magyarfilmorokseg.blog.hu/2014/08/03/fazekas_lajos_defekt_1977-1982_a_szocialista_horror

A Túsztörténet egyáltalán nem tetszett, azt Bery Ary miatt moziban láttam anno és most újranézve ugyanez volt a véleményem.

Magyar Filmörökség 2014.08.09. 19:18:08

@Rodolfo63: Nem, nem volt a hagyományos értelemben vett dokumentumfilm, bár elég sok dokumentarista elemet tartalmazott (az interjúk pl.) Ennek ellenére beállított jelenetek voltak benne, amit eljátszattak a szereplőkkel.

Magyar Filmörökség 2014.08.09. 19:22:02

A Gengszterfilmről még egyszer, remélem utoljára:
A film ugyan két idősíkon játszódik, 1979 és 1989-91, de csak 1997-98 között forgatták és 1999-ben mutatták be. Ebben a listában a kommunista érában, annak utolsó évtizedében készült filmeket soroltam fel. Bár kedvelem Szomjas György-öt, nem emiatt a filmje miatt, nekem igazán nem tetszett.

Leone_510 2014.08.09. 19:22:49

Bebukottak! Ez üt, a többi film csak móka.

(már ha a doksi film is film)

motoroskonyhaja 2014.08.09. 20:45:44

@Magyar Filmörökség: Ezért írtam, hogy a Túsztörténet nagyon leül az első 30 perc után ;) De maga a téma nagyon jó (és sajnos meg is történt)
Defektet most olvasom!

2014.08.10. 08:08:10

@Magyar Filmörökség: Fontos a tisztánlátás érdekében: valóban voltak beállított jelenetek, de a filmben szereplők nagy része (valószínűleg mindenki) nem mezei statiszta volt, hanem echte kurva, strici és egyéb kétes alak. Ezt azért nem árt tisztázni, nehogy azt gondolja itt bárki, hogy hívtak 8-10 embert és nekiálltak "kurvásat" játszani. Olyannyira nem, hogy a K2-ben szereplő Cinóber becenevű, a film idején főként striciként funkcionáló Domák Ferencet jól meg is gyilkolták a '90-es évek nagy maffialeszámolási hullámában, mert olyanba tenyerelt, amihez kis hal volt. De a többi szereplő utóélete is tanulságos: a K1-ben "főszereplő" fekete hajú lánynak pl. szerencséje volt, ki tudott szállni és hozzáment egy osztrák férfihez. Tarzan a filmbemutatón felállt a tapsnál, de kifütyülték. Nem csoda. Később teljesen lecsúszott, elgépezte a pénzét, leállt a futtatással, aztán valamikor a 2000-es évek dereka táján meghalt, tudtommal rákban. A K1-ben szereplő egyik meleg prostituáltat pedig néhány év múlva egy konfliktusban agyonverték. Hát ennyire volt ez fikció. Még egyszer: voltak beállított jelenetek, egy-egy félig-meddig megbeszélt dialóg, de mindezzel a valóságban is megtörtént dolgokat rekonstruálták, valós karakterekkel. Ezeket biztos forrásból tudom, de maga Dobray is megemlít néhányat az alábbi riportfilmben:

rtlklub.hu/musorok/21szazad/videok/200361

Darth Revan 2014.08.10. 08:08:18

milyen volt a cenzurazott befejezese a Dögkeselyűnek?

Magyar Filmörökség 2014.08.10. 08:12:06

@queensryche: Köszönöm a kiegészítésedet, pontosan így volt. Nem amatőr színészek, hanem ténykeg kurvák és stricik voltak a szereplők, de az "eljátszott" jelenetek volt beállítottak, az interjúk valósak. A plusz infókért is köszönet.

Magyar Filmörökség 2014.08.10. 08:15:52

@Darth Revan: Többekkel megbeszéltük, hogy valószínűleg nem a Mo-n bemutatott film-re vonatkozhatott a film végének cenzúrázása. A filmet több szocialista országban is bemutatták, lehet az ottani kópiákra vonatkozott amit olvastam. Az utolsó jelenetet vágták meg, a robbanás már nem volt, odáig tartott a megvágott film, hogy Cserhalmi lekapcsolja a gázt.

régebb óta vagyok Subban mint te 2014.08.10. 23:06:02

Jézusom, megnéztem ezt a Mamiblu-t, ilyen szánalmasan sz@r hulladékot régen láttam már.

Szeretem a régi magyar filmeket, de ez a legalja. Se nem vicces, se nem komoly, kb. mintha egy középiskolai csapat akart volna filmet csinálni.

Magyar Filmörökség 2014.08.10. 23:07:00

@régebb óta vagyok Subban mint te: Van ilyen, de azért remélem meg tudod bocsájtani nekem. :)))

arasmv 2014.08.11. 17:35:16

megnéztem a gyertek el... fábri filmet. piros ildikó lenyűgözően gyönyörű! a film maga rettentő hosszú, de nézhető. ellentétben a főcímzenével ami néhol henry manchini-s :) vukán györgy biztos látta a san francisco utcáint vagy a kojakot (aki személyesen is megjelenik a filmben :) tehát igazi krimi zenét írt. szép munka! a film közepén megjelenik a kor krimijének kötelező oboája és az ütős effektek. állat!! nagyon jó! és külön piros pont a korai pornó filmek aláfestő zenéjét idéző muzsikáért amikor piros ildit kocsikázni viszi a tenisz cipős doki a menő cabriójával!
a szereposztás parádés. hangulata igazi 80-as. tudom, hogy mindenkit a politikai tartalom pörget de van ebben generációs balhé is meg emberi dráma.

2014.08.13. 09:23:05

Közben eszembe jutott egy kétéves cikk az indexről, amit Dobray 70. születésnapja apropóján készítettek és amiben tőle is idéznek, többek közt a K-filmekkel kapcsolatban:

Idézet:

"Nagy botrányt két dokumentumfilmje okozott: a prostituáltakról szóló 1988-as K1 és 1990-es K2 című. A forgatási helyszín a Rákóczi tér és környéke volt. "Itt persze tényleg a szex a domináns - mondta erről. - Látszólag minden a szexről szólt. Valójában az emberi megalázottságról, kiszolgáltatottságról. Ideje volt erről beszélni". Mert persze a film azokról a lányokról akart szólni, akik így, vagy úgy belekényszerültek a prostitúcióba, és ezt mások (rendőrök, stricik) kihasználták. Volt pár beállított jelenet is: "Egy-két olyan jelenet volt, ami akkor történt, mikor éppen nem forgattunk és azt újra játszattam, megcsináltattam velük, mintha amatőr színészek lennének, de mivel a saját életüket, megtörtént helyzeteiket játszották újra, ezek nagyon hitelesek voltak. Egy hazug, kitalált kocka nem volt benne". A premiert a Szikra moziban tartották. "Tarzan, a fő strici is eljött, és a film végén az alkotókkal együtt meghajolt. Kifütyülték". Az első részt egymillióan látták a moziban, és egy tucatnyi mondata szállóige lett."

index.hu/kultur/cinematrix/ccikkek/2012/03/08/dobray_szex/

régebb óta vagyok Subban mint te 2014.08.13. 09:23:05

Meg. Valószínűleg 1986-ban nagyon tetszett volna.
süti beállítások módosítása