Magyar Filmörökség

Magyar filmekről szubjektíven

Az Új Budapesti Tizenkettő: filmkritikusok listája 2000-ből

2014. augusztus 31. 00:18 - Magyar Filmörökség

Miután megismertük az 1968-as, még a Kádár-rendszerben történt szavazás alapján a kritikusok által összeállított 12 legjobb magyar filmet, lássuk, hogy 10 évvel a rendszerváltás után, 2000-ben hogy alakult ez a lista. A folytatásban az Új Budapesti Tizenkettő.

A Magyar Televízió felkérésére a Magyar Film- és Tévéművészek Szövetségének, valamint a Magyar Újságírók Országos Szövetsége Film- és Tévékritikusi Szakosztályának tagjai ismét szavaztak a magyar filmek legjaváról 2000-ben. A lista új filmekkel lett gazdagabb és a sorrend is helyreállt, valószínűleg 1968-ban a Talpalatnyi föld csak ideológiai, nem művészi okokból került az első helyre. Szintén ideológiai okokból maradhatott ki az előző listából, Szőts István filmje, az Emberek a havason, amely a máig vitatott munkásságú Nyirö József novellájából készült. E sorok szerzőjének fájó hiány, Tarr Béla 1994-es Sátántangó-ja nem szerepel ezen a listán, (ha írnék ilyet az enyémen egész biztosan a dobogón lenne a helye), viszont vígjátékoknál Keleti Márton filmje (A tizedes meg a többiek) helyére egy háború előtti remekmű, a magyar vígjáték alfája és omegája, a Hyppolit, a lakáj került. A számomra sokkal szerethetőbb lista pedig:

 

1. Szegénylegények (1966) Rendezte: Jancsó Miklós

02_25Szegenylegenyek3.jpg

 IMDb

 

2. Szerelem (1971) Rendezte: Makk Károly

szerelem_1.jpg

 IMDb

 

3. Szindbád (1971) Rendezte: Huszárik Zoltán

szindbad.jpg

 IMDb

 

4. Emberek a havason (1942) Rendezte: Szőts István

emberek_a_havason.jpg

 IMDb

 

5. Valahol Európában (1948) Rendezte: Radványi Géza

Gábor Miklós A Valahol Európában című filmben Bánki Zsuzsával.jpg

IMDb

 

6. Megáll az idő (1982) Rendezte: Gothár Péter 

megall_oze_hatsob.jpg

IMDb

 

7. Hyppolit, a lakáj (1931) Rendezte: Székely István

Hyppolit a lakáj.mkv_snapshot_00.16.39_[2013.01.23_21.11.07].jpg

 IMDb

 

8. Körhinta (1955) Rendezte: Fábri Zoltán

Korhinta1.jpg

IMDb

 

9. A kis Valentino (1979) Rendezte: Jeles András

kis valentino.jpg

IMDb

 

10. Az én XX. századom (1989) Rendezte: Enyedi Ildikó

FZ_Az_én_XX_századom.jpg

IMDb

 

11. Apa (1966) Rendezte: Szabó István

apa_2.jpg

 IMDb

 

12. Hannibál tanár úr (1955) Rendezte: Fábri Zoltán

Hannibál tanár úr (1956).jpg

 IMDb

Az online elérhető filmeket vagy az előzetesüket ebben a Youtube listában megnézheted.

 

A blogon a kommentelés szabályaiért kérem kattintson ide!

Keresd a privát Facebook blogomat is: 365 Nap 

 

Ha tetszett az írás további filmekért és ajánlókért keress és like-olj minket a Facebook-on is, a friss posztokért kövess a Twitter-en vagy a Google Plus-on, videókért keresd és iratkozz fel a Youtube csatornánkra.

twitter.jpeg youtube.png download (1).jpeg download (2).jpeg

 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarfilmorokseg.blog.hu/api/trackback/id/tr966649671

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A száz éve született Homoki Nagy István természetfilmes 2014.09.13. 11:39:18

Itt az ősz és talán ez a legcsodálatosabb évszak, ha az ember a természetben jár. A változó környezet színei mindenkit magukkal ragadnak és ösztönöznek minket, hogy ezekből a csodálatos emlékekből minél többet megőrízzünk magunknak. Magyarországon nem ...

Trackback: A Budapesti Tizenkettő: a filmkritikus listája 1968-ból 2014.08.30. 22:14:31

A filmes blogokban hatalmas sláger listák összeállítása: mindenki a saját ízlésére és tudására szabott felsorolásokat készít. Ezek nyilván szerző ízlését tükrözik, de nézzünk meg, hogy a magyar filmek vonatkozásában a magyar filmszakma melyeket tartja ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

magyarben 2014.08.31. 20:08:49

"A filmes blogokban hatalmas sláger listák összeállítása"!
Van egy szempont ami alapján (tudtommal) még nem csináltak listát egyetlen blogban sem!:
Magyar filmek amikből külföldi feldolgozást (remaket vagy rebootot) lehetne/kéne csinálni!
Szerintem sok-sok olyan hazai mozifilm van amikből minimális változtatásokkal (pl: ha eltávolítanák belőle a politikaideológiai mondandót) sikeres "hollywoodi" produkciót lehetne készíteni!
(Lehetőleg magyar helyszíneken, magyar filmes szakemberek bevonásával, "koprodukciósan")
(ráadásul nagyjából aktuális is a téma, hiszen nem is olyan rég jelentették be, hogy remaket forgatnak a "menekülés a győzelembe" c. filmből, ami ugyebár a "Két félidő a pokolban" rebootjánk tekinthető)

Sorozatok, amikből mozit(vagy sorozatot) kéne csinálni (csak, hogy ki legyen a 12.-es lista) :
2. "Linda" (Bármelyik országban jó lenne az alapötlet: Rendőrtanonc lány lekaratézza a rosszakat, megoldja a bűnügyeket +ott a pipogya taxis vőlegény, az amatőr apa, és az ő egyetlen rajongója)
1. "Süsü a sárkány" (Csukás István is örülne ha végre megcsinálnák)

Reboot: 5. "Janika" (aktualizálva a mai "népvándorlásokhoz" klassz kis vígjáték lehetne)
4. "Ház a sziklák alatt" (szép dráma lehetne)
3. "Dögkeselyű" (a "rossz ember")
2. "Fel a fejjel" (Pl.:Bill Murray Peti bohócként megmenti az elefántját, és összehozza a fiatal szerelmespárt)
1. ezt majd a végén!

Remake: 5. "Ripacsok" (Jóformán csak a budapesti kabarét kell le cserélin Vegasra, vagy a Moulin Rouge-ra...)
4. "Eldorádó" ( A "nagyvilág" a magyar történelemből 56-ért van leginkább oda, ezt "előzmény" filmként (pl: Gary Oldmannal Monori Sándor szerepében) "zabálnák a népek")
3. "Jób lázadása" ( Öreg zsidó, és "zsidóvá lett" fogadott fia a második világháborúban (kell ennél több a sikerhez? pláne hogy már az eredetit is elismerte a nemzetközi filmszakma)

2. "Uramisten" ( Ez a mozi "hatalmasat szólna", ha a mű kedvéért újra egy filmben szerepelne a Harry Potter "hármasa"(Daniel Radcliffe, Rupert Grint, Emma Watson), és
eljátszanák Sajek Oszkárt, Simit és Ágit, kiegészülve Dustn Hoffmannal, vagy Jack Nicholsonnal, vagy akár Clint Eastwood-dal, esetleg Jean-Paul Belmondo-val. (Sőt akár Bruce Willis is "cameozhatna" Boldiként) (nem biztos, hogy Bender Lipótként bárki is felvehetné a versenyt Feleki Kamillal szemben, de az tuti, hogy jó pár összehasonlító elemzés születne a témában,
és vajon hány - a filmmel, vagy Radcliffe-ékkel foglalkozó -cikkben említenék meg az eredeti alkotókat (Feleki Kamillt Eperjes Károlyt, Dörner Györgyöt,
Nyakó Júliát, vagy Gárdos Pétert (rendező, forgatókönyvíró) ), mennyit írnának az eredeti filmről, vajon hány meg hány ország Rtlklubja/Tv2je/Film+sza/Filmboxsza/stb-je vásárolná meg, és vetítené le az "olcsóbb" verziót, hány ember keresné meg (szerezné be) az eredeti remekművet szerte a nagyvilágban?!)

1. "Valahol Európában" Remaknek és Reboortnak is az abszolút első! (a II. világháború utáni árvák életéről (sorsaikról) mind a mai napig kevés mozi készült, dolgozta fel a témát,
Nem csak a 47-es mozi filmből, de a 95-ös színpadi musicalből is igazi Kasszasiker születhetne, ha végre felfedeznék maguknak (akár idehaza, akár külföldön), hiszen már az "fekete-fehér" változat is több, mint jó volt, a színdarabot meg 95 óta folyamatosan, töretlen sikerrel játsszák különböző színházakban, különböző szereposztásokkal,a betétdalait pedig éppúgy előadják az "amatőr" énekesek a falunapokon, mint ahogyan a "profi" művészek az országos tv-k showmüsoraiban! Készülhetne belőle magyar musical film, amerikai "hollywoodi mozi", koprodukciós filmmusical (pl.: Hugh Laurie-val Simon Péter karmesterként a főszerepben),
vagy zenés rajzfilm, vagy akár, idővel mindegyik! Vajon hány American Idol-os, vagy youtube-os önjelölt sztár énekesnő dalolná Éva dalát a "talán"-t, hány duett változat születne a "Nézz rám"-ból! Hány országban, városban, hány nyelven játszanák el a "Valahol Európában" színpadi musicalt!)
Bocs, ha a végére egy kicsit túlpörögtem, de ezek a magyar filmek, és az alkotóik is tényleg megérdemelnék, hogy (ismét) beszéljenek róluk, megnézzék őket (mindenhol a világon)!

Mr.Treeger 2014.09.01. 13:37:14

Míg a 68-assal egyet értettem, anno ezt a listát nem szerettem. Most újra látva, még jobban nem értek egyet vele. A Régi idők focija, vagy a Ripacsok nekem jobban ide kívánkozik.

Egy 90 utáni 12-re kíváncsi lennék. De nem tudom ki meri összeállítani.
süti beállítások módosítása