Magyar Filmörökség

Magyar filmekről szubjektíven

Aktuális magyar filmes sikerekről röviden

2014. augusztus 13. 12:49 - Magyar Filmörökség

Azután, hogy megtudhattuk Magyarország Mundruczó Kornél "Fehér Isten" című filmjét nevezi az Oscar-díjra (a jelölésig ugyan még hosszú az út de a Cannes-i elismerés, az Un Certain Regard kategória fődíja jó előjel), egy hete kiderült, hogy Szász Attila rendezése a "Berni követ", főszerepben Kulka Jánossal, bejutott montreali filmfesztivál elsőfilmes versenyébe.

A_berni_kovet01.jpg

A film producerének, Kovács Gábornak az oldaláról pedig megtudhattuk ma, hogy Hajdu Szabolcs által rendezett "Délibáb" a Torontói filmfesztivál meghívottja. A film főszereplője Isaach De Bankolé elefántcsontparti színész olyan filmekben nyújtott kiváló alakítást, mint a Jim Jarmush féle "Az irányítás határai" (The Limits of Control, 2009) vagy az Oscar-díjra jelölt "Szkafander és pillangó" (Le scaphandre et le papillon, 2007). Új filmjével a rendező a 2010-es Bibliothèque Pascal (2010) után ismét megmérettetik a nemzetközi színtéren. Itt Fabricius Gábor rövidfilmje a "Sintér" is szerepel a programban, világpremierje a Contemporary World Cinema elnevezésű válogatásban lesz.

 

20130713-a-delibab-cimu-film-forgatasa-14.jpg

 

Ha mindez nem lenne elég, múlt hétvégén Bucsi Réka eredetileg diplomafilmnek készült animációja a "Symphony No.42" első díjat nyert a melbourne-i filmfesztiválon a legjobb animációs film kategóriában.

 

 

Természetes ne feledkezzük meg Pálfi György, a zseniális Hukkle (2002) és Taxidermia (2006) rendezőjének legújabb alkotásáról, a "Szabadesésről" sem, amely a Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztiválon három díjjal gazdagodott. A zsűri a legjobb rendező díja mellett a különdíjat is Pálfi alkotásának ítélte, valamint az Europa Cinemas mozi hálózat zsűrije is a magyar alkotást díjazta. A filmről és a fesztiválról magyarul itt és angolul itt még olvashatunk, az alkotás 2014. szeptember 25-től látható a magyarországi mozikban.

 

 

62. San Sebastian-i Filmfesztiválon pedig, 2014. szeptember 19-27. között retrospektív filmvetítésekben mutatják be Kelet- és Közép-Európa közelmúltját, "Eastern Promises. Autobiography of Eastern Europe" címmel. Az ötven 2000 után készült filmalkotás között van és műsorra kerülnek a programban: a Moszkva Tér (2001, r: Török Ferenc), a Hukkle (2002, r: Pálfi György), a Kontroll (2003, r: Antal Nimród), a Fekete kefe (2005, r: Vranik Roland), a Johanna (2005, r: Mundruczó Kornél) és a Pál Adrienn (2010, r: Kocsis Ágnes) című magyar filmek.

 

 

Reméljük a kritikai elismerések meghozzá közönség kedvét a magyar filmekhez. Régiekhez és újakhoz is.

 

Fotó: Origo, 444

A blogon a kommentelés szabályaiért kérem kattintson ide!

Keresd a privát Facebook blogomat is: 365 Nap 

Ha tetszett az írás további filmekért és ajánlókért keress és like-olj minket a Facebook-on is, a friss posztokért kövess a Twitter-en vagy a Google Plus-on, videókért keresd és iratkozz fel a Youtube csatornánkra.

twitter.jpeg youtube.png download (1).jpeg download (2).jpeg
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarfilmorokseg.blog.hu/api/trackback/id/tr776600301

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A nap videója: Macskássy Gyula "Két bors ökröcske" (1955) 2014.08.14. 16:03:07

  Macskássy Gyula (1912-1971) Balázs Béla-díjas rendező neve szinte egyet jelent a háború utáni magyar animációval. A hazai rajzfilm-gyártás atyja, megteremtője saját stílust, világlátása egyedi alkotásokat hozott létre. Számtalan animációs kisfilmen ...

Trackback: Három dolog amiért még mindig szerethetjük Fábry Sándort 2014.08.13. 13:47:10

Az egyre kínosabbá váló és kevésbé főműsor-időben megjelenő Fábry Show ma már nem tartozik a televíziózás fősodrába, azonban érdemes Fábry Sándor pályafutásának néhány mérföldkövét felidézni. Nem csak fergeteges humoristaként teljesített jobban, hanem ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása