Magyar Filmörökség

Magyar filmekről szubjektíven

Retró hétfőn: Tanulmány a nőkről (1967)

2014. augusztus 11. 18:17 - Magyar Filmörökség

Keleti Márton 1967-ben készült filmje egy igazi lektűr a női lélek mélységeiről. Szövetség, ármány és árulás, színjáték és szívfájdalom, cselszövés egy enyhén antifeminista ("Lehetséges, hogy a világot egy nő teremtette? Egy nő akinek nem jutott eszébe semmi.") zenés komédiában.

tanulmany4.jpg

A kor filmgyártásának szokásai szerint sztárparádé: Venczel Vera, Bodrogi Gyula, Ruttkai Éva, Latinovits Zoltán és sok más híres színész szerepel kisebb szerepekben is. A narrátor, Író szerepében Darvas Iván hallhatjuk, a dalokat Latinovits Zoltán adja elő.

A film elkészítésében Keleti Márton segítségére volt, Gyárfás Miklós forgatókönyvíró, a dalok a korszak leghíresebb párosa Fényes Szabolcs és Szenes Iván dalszöveg szerző munkáját dicsérik. 

Generációs különbségek és egy ideológiai elhajlások, a film érdekes társadalmi és szociális látlelete az 1960-as éveknek, a szocializmus középső, talán ideológiailag is középutas (már nem sztálinista, de még nem gulyás-kommunista) korszakának. A női egyenjogúságot és individualizmust még egyfajta káros, a társadalom alapját képező családra veszélyes ragálynak tartja, azonban láthatóan bomlanak ezek a keretek. Mindezt azonban kedves és bájos köntösbe öltözteti, nem profán módon tálalja mondanivalóját.

Jól lemérhetőek az elmúlt 40-50 év szociális változásai: ma, a késői házasságok korában nem igen találkozunk huszonéves, válni akaró fiatalasszonnyal. Mindent összevetve kellemes és szórakoztató, szépen filmezett, könnyű darab. Ez a film eszenciája annak, ami a mai szórakoztató filmekből hiányzik: mérték és aránytartás, mesteri vágások, dialógusok és beállítások, zseniális színészi játékok amelyek az elsőtől az utolsó pillanatáig élvezhetővé teszik az alkotást. A filmből készült zenés darabot a Madách Színház 2014. április 19-én mutatta be, az eredetivel megegyező címmel.

 

IMDb

 

A blogon a kommentelés szabályaiért kérem kattintson ide!

Keresd a privát Facebook blogomat is: 365 Nap 

Ha tetszett az írás további filmekért és ajánlókért keress és like-olj minket a Facebook-on is, a friss posztokért kövess a Twitter-en vagy a Google Plus-on, videókért keresd és iratkozz fel a Youtube csatornánkra.

twitter.jpeg youtube.png download (1).jpeg download (2).jpeg

ap

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarfilmorokseg.blog.hu/api/trackback/id/tr566595427

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Fotóalbum: legszebb magyar színésznők az olvasok szerint 2014.09.04. 07:58:44

Fantasztikus nézettséget ért el, és heves vitákat váltott ki az általam legszebbnek tartott színésznők listája. Mint az a bejegyzés alatt kommentben többször is kifejtettem, szubjektív lista volt és inkább egy fajta ívet szerettem volna felrajzolni a m...

Trackback: Fotóalbum: 100 év 25 magyar színésznő 2014.08.27. 14:17:56

Korábbi bejegyzésem okán, amelyben ritka fotókat kerestem a magyar mozik és filmgyártás múltjából, most összeszedtem a magyar film 100 évének általam legszebbnek tartott színésznőit. A némafilm-korszaktól a mai napig az általam legvonzóbbnak tartott mű...

Trackback: Portré: Ma 101 éve született Bulla Elma színésznő 2014.08.26. 13:34:53

Portré sorozatomban a magyar színésznők és színészek, filmesek és rendezők pályafutását szeretném feleleveníteni néhány mondatban, néhány fotóval illusztrálva. Elsőként a ma 101 éve született Bulla Elmáról emlékeznék meg. A múlt vasárnap ajánlott ...

Trackback: Fotók a magyar mozik és a filmgyártás múltjából 2014.08.23. 09:12:49

Az egyre bővülő és rendkívül szórakoztató Forteplan fotóarchívum segítségével összegyűjtöttem néhány érdekes fotót a magyar mozi és filmgyártás múltjából.    Dombóváron az Ipartestület 1925-ben alapított mozgó színháza a Kossuth Lajos utca 69. szám a...

Trackback: Felhőtlen kacagás és ideológia: Latabár rövidfilmek az 1950-es évek elejéről 2014.08.17. 18:01:40

  Korábbi bejegyzésemben már szóba került Latabár Kálmán és az 1950-es évek filmgyártása. A Rákosi korszak erős ideológiai nyomása a mozgóképet sem kerülhette el, a tudást a mozi mozgósító erejéről a különböző oldalon álló diktatúrák egymásnak adták t...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

McKay 2014.08.13. 10:05:29

Annyira nem Márkus László a narrátor, hogy még nem is szerepel a filmben. A narrátor Darvas Iván.
Továbbá: Darvas Iván valóban énekelte a "Szeretni bolondulásig" című számot, de nem a filmben. A filmben Latinovits énekel.
A többi stimmel. A filmet szeretjük.

Magyar Filmörökség 2014.08.13. 10:22:56

Igen, miket írtam, javítom. :(((
süti beállítások módosítása