Magyar Filmörökség

Magyar filmekről szubjektíven

Fotóalbum: Ma 83 éve született Latinovits Zoltán

2014. szeptember 09. 17:57 - Magyar Filmörökség

Ma 83 évvel ezelőtt született Latinovits Zoltán, „a Színészkirály”, balladai elmondása szerint nagyapja, Gundel Károly éttermében, "éppen Krúdy Gyula bácsi asztala fölött". Kétségtelenül a magyar színjátszás és filmművészet legnagyobb tehetségű művésze volt, aki így vallott magáról:

"Igazságomból nem engedtem soha, káros szenvedélyem a dohányzás, meg az, hogy tehetségtelen, ezért rosszakaratú emberekkel összeférhetetlen vagyok."

Legendájának és kultuszának kialakulásához vitathatatlan tehetsége mellett korai és vitatott halála is hozzájárult, 1976. június 4-én mindössze 44 éves korában Balatonszemesen egy vonat gázolta halálra a színészt. Színészi és magánéletének pár megörökített pillanatával emlékezzünk rá.

fortepan_22350 (1).jpg

 

fortepan_9584_1.jpg

 

fortepan_32986.jpg

 

fortepan_22349.jpg

 

fortepan_9582.jpg

 

Latinovits-Zoltán-Bagó-kutyával-az-Öreg-című-film-forgatásakor.jpg

 

ruttkailatinovics.jpg

 ruttkai - latinovits - blikk.jpg

twitter.jpeg youtube.png download (1).jpeg download (2).jpeg

ruttkai.jpg

 latinovics.jpg

 

08_Latinovits.jpg

 125799_galeria_szindbad.jpg

 

totek_4.jpg

 

darvas08.jpg

 

latinovics_szegeny.jpg

 

Kovács András - Hideg napok (Szirtes Ádám, Latinovits Zoltán, Darvas Iván, Szilágyi Tibor) 1966.jpg

A blogon a kommentelés szabályaiért kérem kattintson ide!

Keresd a privát Facebook blogomat is: 365 Nap 

twitter.jpeg youtube.png download (1).jpeg download (2).jpeg

Ha tetszett a bejegyzés további filmekért és ajánlókért keress és like-olj minket a Facebook-on is, a friss posztokért kövess a Twitter-en vagy a Google Plus-on, videókért keresd és iratkozz fel a Youtube csatornánkra.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarfilmorokseg.blog.hu/api/trackback/id/tr556683785

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Fotóalbum: színészportrék a magyar filmgyártás és színház múltjából 2014.10.03. 13:28:48

Egy korábbi bejegyezésemben a magyar mozik múltjáról gyűjtöttem össze néhány fotót, a Fortepan jóvoltából. Most érdekes színészportrékat kerestem (és találtam) az archívumban. Nézegessük együtt a magyar színház és filmgyártás hőskorából származó felvét...

Trackback: Magyar filmek és a labdarúgás, focilegendák a filmvásznon 2014.09.18. 15:53:16

Találhatunk némi párhuzamot a magyar labdarúgás és a magyar filmgyártás helyzete között, ha akarunk: sajnos a világ elhaladt mellettünk. Akár erőltetett, akár nem ez az analógia, tény, hogy a filmvászonról is lekerült a foci, mint népszerű téma és ilye...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mr.Treeger 2014.09.10. 15:19:54

Tizenévesen mikor először láttam a Szindbádot, magával ragadott. Azóta is nekem ő a király, nincs év, mikor ne javasolnám valahol, hogy szobrot neki, és közteret nevezzünk el róla. Ma már fel sem fogjuk mekkora tehetség volt. A színpadi színészek méltatása háttérbe szorult. Film, vagy TV film alig készül. Uralta a vásznat, a színpadot. Azon kivételekhez tartozott, akik bármit eljátszottak, mégis maguk tudtak maradni. Ruttkaival történt szerepei, pedig maga a csoda. Elég nézni a képeket, és látni, micsoda magas érzelmek voltak ott jelen.
Az iskolákban kellene vetíteni a filmjeit, és a versmondásait.

2014.09.12. 18:41:11

Korom miatt (1977-ben születtem) én sajnos nem láthattam színpadon játszani (kivéve persze néhány tv-ben leadott felvételt), viszont rengeteg filmjét ismerem - csakúgy, mint sokan mások.
Minden idők egyik legjobb magyar színésze volt (bár rettenetesen nehéz természetű ember hírében állt).
Fájdalom, hogy olyan fiatalon elment...
süti beállítások módosítása