Magyar Filmörökség

Magyar filmekről szubjektíven

Együttélés - néhány fontos film a cigányságról

2014. augusztus 08. 22:31 - Magyar Filmörökség

Sajnálatos vonatkozása van ennek a bejegyzésnek: Miskolcon megrendezésre kerülő CineFest Filmfesztivál nem engedélyezte a magyarországi romák helyzetével kapcsolatos filmek bemutatását.

aesza_17_szentadrassy_010.jpg

Szentandrássy István: Falusi muzsikusok

Erről részletesen itt lehet olvasni. Kommentár nélkül a következőkben öt, a magyar anyanyelvű cigánysággal foglalkozó filmet ajánlanék:

Cigányok (1962)

Magyar dokumentumfilm klasszikus Sára Sándor 1962-ben forgatott rövidfilmje a "Cigányok". Művészi eszközei miatt a témában egyedülálló alkotás.  

Cséplő Gyuri (1976)

Schiffer Pál a Hunniában Filmstúdióban készült dokumentum-játékfilmje Cséplő Gyuri, egy intelligens, ambiciózus cigányfiú fejlődésregénye.

Cigányút (1998)

Tölgyesi Ágnes filmje a sepsiszentgyörgyi Örkőn szolgáló Márkus András katolikus papról akinek hívei - a cigánytelep magyar anyanyelvű lakói - jórészt analfabéták. Néhány éve az egyház szervezte meg a cigánygyerekek tanítását és gondoskodik arról, hogy ez a kezdeményezés ne legyen rövid életű.

Kitagadottak (2000)

Kőszegi Edit és Szuhay Péter 2000-ben készült filmjében magyar cigányok mesélik őseik történetét. 

Ítélet Magyarországon (2014) 

Hajdú Eszter dokumentumfilmje a romagyilkosságok két és fél éven át tartó tárgyalássorozatát dolgozta fel a filmben, összesen 167 nap forgatással. A film egyenlőre csak mozikban elérhető és részletesen itt lehet róla olvasni.  

 

 

A blogon a kommentelés szabályaiért kérem kattintson ide!

Keresd a privát Facebook blogomat is: 365 Nap 

Ha tetszett az írás további filmekért és ajánlókért keress és like-olj minket a Facebook-on is, a friss posztokért kövess a Twitter-en vagy a Google Plus-on, videókért keresd és iratkozz fel a Youtube csatornánkra.

twitter.jpeg youtube.png download (1).jpeg download (2).jpeg
2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarfilmorokseg.blog.hu/api/trackback/id/tr166588263

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nyehehe 2014.08.13. 09:22:21

Helyesírás:
egyelőre (jelentése: még)
egyenlőre (matematikai kifejezés)

A kommentelés szabályait leíró posztodhoz:
a "gyűlöletbeszéd" egy szó

Magyar Filmörökség 2014.08.13. 09:34:16

@nyehehe: Köszönöm. A gyűlöletbeszédet nem tudtam eldönteni, és balga módon nem néztem utána. Javítom a hibákat!
süti beállítások módosítása