Magyar Filmörökség

Magyar filmekről szubjektíven

Gigor Attila: A nyomozó (2008) - Fekete humor és profi munka

2014. augusztus 05. 18:23 - Magyar Filmörökség

Inkább a magyar film jelene és remélhetőleg jövője a "Nyomozó" című alkotás, mintsem öröksége a most következő film. Ennek ellenére a blog-omban a helye, minden szempontból. 

Néhány kivételtől eltekintve magyar filmgyártás elmúlt 15-20 évének hibernált és improduktív állapota miatt fontos kiindulási pont lehet, az alig 6 éve bemutatott "Nyomozó" című alkotás. Ellentétben sok magyar produkcióval ennél a filmnél létezett használható forgatókönyv, a dramaturgiát is láthatóan feltalálták, a filmzene támogatja, nem hátráltatja a cselekményt. A színészi játékok az elmúlt időszak szokásával ellentétben idegesítő maníroktól, túljátszástól mentesek, a (fekete) humort nem retardált bohóckodás helyettesíti. Gigor Attila rendezői munkája a helyén van és az egész filmen átüt, hogy a háttérben egy igazi filmkészítő csapat dolgozott. Nagyon úgy néz ki, hogy ennél a filmnél mindenki tette a dolgát. A zenei aláfestésért Melis László, a díszletekért pedig Sztevanovity Sandra volt felelős, az operatőr Herbai Máté, a produkciót Pusztai Ferenc producer fogta össze (akinek a nevéhez a korábbi Tiszta levegő és a későbbi Pál Adrienn, fesztivál kedvenc filmek is köthetők).

Nyomozo_2.png

Az alapfelállás viszonylag egyszerű: adott egy kórboncnok Malkáv Tibor (Anger Zsolt kísérteties alakítása), lényegében társadalmi és szociális kapcsolatok nélkül. Haldokló beteg édesanyja különleges műtétjére halaszthatatlanul pénzre lenne szüksége. Ebben a helyzetben kap egy olyan ajánlatot, amelyre nem tud nemet mondani és érzelmi, szociális és társadalmi katatóniájából egy önmaga okozta tragédia rángatja ki. A film pont annyira szűkszavúan és minimalistán festi le a közeget, amiben létezik, mint amennyire hallgatag és befelé forduló az apa nélkül felnőtt, vélhetően ki nem hevert ödipális komplexusban és erőteljes elfojtások okozta szorongásokban szenvedő főszereplő. Nem használnám a film noir jelzőt, mert szerencsére a műanyag tesztoszteron túltengést itt bravúros művészi eszközök helyettesítik. Nem a közönség sokkolásával operál a rendező, hanem eléri, hogy Malkávval együtt kezdjük érezni, gondolkodni és érteni. A korábban csak állandó napi társaival, a halottakkal szót értő elveszett ember a szemünk előtt tér vissza az élők közé.

Nyomozo_1.png

Szerencsére a kiválóan megírt forgatőkönyv (amely a rendező munkáját dicséri), találó színészi alakításokkal társul. Szinte minden egyes szerepben brillíroznak: Anger Zsolt mellett, a filmbeli kedvesét játszó Rezes Judit, az özvegy Szirmainé szerepében Tóth Ildikó és Kerekes Éva (Kertész Ágnes szerepében) is kiváló alakítást nyújt. De még a rossz magyar filmes szokás szerint általában karikatúrára formált mellékszereplőkre sem lehet panaszunk: Küklopsz szerepében Zágoni Zsolt és Tóth József, mint a zugügyvéd Dr. Kutya sem okoz csalódást, színészek maradnak, nem ripacsok. Visszaadják a hitet, hogy nem minden, amúgy színpadon roppant tehetséges magyar színész hal meg a filmvásznon, tapasztalat vagy megfelelő rendezői vezetés hiányában.

A film jelentős fesztivál sikereket tudhat maga mögött, a Pozsonyi, a Varsói és a Karlovy Vary-i filmfesztiválon is jelölték illetve jutalmazták díjakkal a rendező Gigor Attilát és a főszereplő Anger Zsoltot. A Budapesti Filmhéten pedig velük együtt Pusztai Ferenc producer és Kovács Zoltán vágó is elismerést kapott. A 2008. október 2-i bemutatót követőn körülbelül 1900 előadáson több mint 33 ezer nézőt vonzott a mozikba, amivel az év 8. legnézettebb magyar filmje lett. Kíváló teljesítmény azt nézve, hogy abban az évben került mozikba a Valami Amerika 2, a 9 1/2 Randi, vagy a Kis Vuk felújított változata is. 

Rendhagyó tanmese? Bizarr fejlődéstörténet? Egy modern művészi film noir? Talán, mindenesetre az elmúlt időszak egyik legmaradandóbb magyar filmes élménye a számomra, és ezen a linken megnézhető. Még sok hasonlót.

IMDb 

 

A blogon a kommentelés szabályaiért kérem kattintson ide!

Keresd a privát Facebook blogomat is: 365 Nap 

 Ha tetszett az írás további filmekért és ajánlókért keress és like-olj minket a Facebook-on is, a friss posztokért kövess a Twitter-en vagy a Google Plus-on, videókért keresd és iratkozz fel a Youtube csatornánkra.

twitter.jpeg youtube.png download (1).jpeg download (2).jpeg

 

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarfilmorokseg.blog.hu/api/trackback/id/tr816575487

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Gyógyír a szemnek: 15 kihagyhatatlan magyar film 2010 után 2014.09.11. 20:55:59

Kicsit eltérve a blog tematikájától (ez már lassan szokás lesz), kortárs filmekről állítottam össze egy áttekintést. Mint azt korábbi bejegyzésemben írtam, sajnos a rendszerváltást követő két évtized nem a magyar film fénykoraként vonul be a kultúrtört...

Trackback: Meteo, a magyar cyberpunk mozi (1990) 2014.08.25. 10:56:52

A rendszerváltás időszaka a magyar filmgyártásban számos különleges és érdekes alkotást eredményezett. Ilyen a talán egyetlen magyar cyberpunk mozi, a Monory Mész András által rendezett Meteo is. A térben is időben el nem helyezhető, indusztriális...

Trackback: Magyar filmek a bűn világáról (II. rész) 2014.08.15. 14:55:50

  Sokakban égető hiányérzet támadt, hogy bizonyos magyar bűnügyi filmeket kihagytam, korábbi, a kedvenc alkotásaimat felsoroló listámból. Kaptam hideget, meleget is a kommentekben és hozzászólásokban, de ezek alapján, hiánypótlásként összeszedtem néhá...

Trackback: Három dolog amiért még mindig szerethetjük Fábry Sándort 2014.08.13. 13:47:09

Az egyre kínosabbá váló és kevésbé főműsor-időben megjelenő Fábry Show ma már nem tartozik a televíziózás fősodrába, azonban érdemes Fábry Sándor pályafutásának néhány mérföldkövét felidézni. Nem csak fergeteges humoristaként teljesített jobban, hanem ...

Trackback: Legjobb 5 magyar film a bűn világáról az 1980-as évekből 2014.08.07. 16:47:26

Ideológiailag nem támogatott műfajként valószínűleg nehéz dolga volt annak a filmrendezőnek aki a Kádár-korszakban a bűnözök világáról szóló film forgatására adta a fejét. A szocialista rend állama nem támogatta a bűn világának bemutatását, ezek a témá...

Trackback: A nap videója : Légy (1981) 2014.08.06. 13:42:45

A Légy 1981-ben Oscar-díjat kapott a legjobb animációs rövidfilm kategóriában. A film rendezője Rófusz Ferenc volt, aki helyett, világraszóló botrányt keltve Dósai István, a Hungarofilm igazgatója vette át a hatalmas elismerést....

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Analyzer 2014.08.06. 16:29:16

remek film, remek szineszekkel. meltanytalanul ismeretlen. persze ebben a konzumidiota vilagban semmin nem lehet csodalkozni.

Magyar Filmörökség 2014.08.06. 16:34:04

@Analyzer: Így van. Látvány nélkül, a Bud Spencer filmeknél mélyebb mondanivalóval nem lehet eladni semmit. A "magyar film" sajnos nem hívó szó, de erről az alkotók is tehetnek, de remélhetőleg megfordul hamarosan a trend. Alig néhány filmet tudok a 2000-es évekből amelyek megérik a ráfordított idők, ez az egyik közülük.

Analyzer 2014.08.06. 17:48:45

@Magyar Filmörökség: hogy a regebbiekrol mar ne is beszeljunk. ki emlekszik peldaul a "nyom nelkul"-re? szerintem jo, ha ezer emberbol egy.

Magyar Filmörökség 2014.08.06. 23:09:47

@Analyzer: Na arra pont én sem, de utánanézek. :) Azért nagy a választék, kár hogy a tv-kben kb 20 film forog (bár a Duna TV elég jó ebből a szempontból).
süti beállítások módosítása